shopify analytics

Wat zijn PIPS & PIPETTES?

Koersbewegingen worden aangeduid in PIPS en PIPETTES

Een PIP (Percentage In Punten) is de term die gebruikt wordt om het koersverschil tussen twee valuta aan te geven. Ik gebruik gelijk even een voorbeeld:

Als de koers van de EUR/USD stijgt van 1,1821 naar 1,1822, dan is de koers gestegen met 1 PIP.

De koers van EUR/USD wordt aangegeven in vier of vijf cijfers achter de komma. Hierop zijn wat uitzonderingen, zoals de Japanse Yen, die in twee decimalen wordt weergegeven.

Winst en verlies wordt aangeduid in PIPS

Bij de tradeplatforms die ik gebruik, EXNESS en MARKETS, worden koersen in vijf cijfers achter de komma vermeld. Hieronder zie je twee afbeeldingen. Op de eerste afbeelding is de PIP aangegeven, op de tweede afbeelding een Pipette.

pip-en-pipettes

Wie in de Forex wereld praat over winst en verlies, spreekt niet in geldwaarden maar gerbuikt de term PIP om verlies of winst aan te geven. Je zegt dus bijvoorbeeld: ‘Ik heb 40 PIPS winst gemaakt’.

Hoeveek waarde heeft een PIP?

De waarde van 1 PIP is afhankelijk van het volume van de trade. Als je een tradevolume van 0,01 hebt ingesteld,dan is de waarde van een PIP 0,01 eurocent. Maak je 40 PIPS winst, dan heb je dus 0,40 winst gemaakt. Trade je met een volume van 0,25 dan is de waarde van 1 PIP dus 0,25 eurocent. In dat geval zou je 40 x 0,25 = 10,- euro winst hebben gemaakt.