shopify analytics

Het instellen van een stop-loss

Een stop-loss helpt je om je verlies tot een minimum te beperken

Door een stop-loss in te stellen bij het plaatsen van een trade-order, kun je ervoor zorgen dat, wanneer de koers tegen je trade ingaat, je verlies beperkt wordt tot een minimaal bedrag. In het volgende filmpje zie je hoe je een stop-loss handmatig tijdens het traden kunt instellen en aanpassen.

stop-loss

Een stop-loss zorgt er dus voor dat op het moment dat je verlies lijdt, dit verlies beperkt wordt. Zou je geen stop-loss inschakelen, dan kan dit als gevolg hebben dat bij zeer grote koersdalingen- of stigingen, je hele tradesaldo verloren gaat.

Verlies gebaseerd op hoeveel je wilt (of kunt) verliezen

Startende Forex traders zullen in eerste instantie hun stop-loss bepalen op basis van hun balans. Aanbevolen wordt om verlies te beperken tot hooguit 2% van je tradesaldo. Heb je bijvoorbeeld een tradebalans van 500 EUR, dan is het maximale verlies van een trade 10 EURO. Heb je een koop-order geplaatst en de koers zakt plotseling, dan zal het verlies beperkt blijven tot die 10 euro en wordt de order automatisch gesloten.

Voordeel

Het voordeel is natuurlijk dat je verlies beperkt wordt tot een acceptabel bedrag, dat je vooraf kunt bepalen. Een ander voordeel (en eigenlijk een eerste voorwaarde voor het dagtraden) is dat je niet de hele tijd je trade in de gaten hoeft te houden. Je plaatst een trade, telt een stop-rder in en kunt vervolgens rustig je boodschappen gaan doen of de auto even in het sop zetten.

Nadeel

Het grootste nadeel kan zijn, dat de marge van 2% te strak is. Het gebeurt regelmatig dat een stijgende koers vooraf wordt gegaan door een zakkende stuiptrekking naar beneden. De koers zakt dan eerst een aantal punten, voordat deze omhoog schiet. Jammer,want hierdoor is een winstgevende trade door een te strakke stop-loss, veranderd in een verlieslijdende trade.

Stop-loss op basis van indicatoren

Een stop-loss instellen op basis van een percentage van je saldo is in beginsel prima, maar er zijn betere manieren om je stop-loss te bepalen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van indicatoren. Hiervoor is het belangrijk dat je het traden in de vingers krijgt en dus behoorlijk oefent met het instellen van een stop-loss. Later gaan we in op verschillende manieren om je stop-loss te bepalen.